27.04.2024 г.

Гласовете на Странджа и Балкана звучаха заедно в Троян

1 min read
Spread the love

Родният ни град почете паметта на народния певец Сава Попсавов, отбелязвайки 100 години от рождението му и 70 години от първия запис на емблемата на неговото творчество – песента „Ясен месец веч изгрява“.

Събитието се проведе на 29.07.2023 г. от 19:00 ч. със съдействието на Община Троян и НЧ „Наука – 1870“, Троян. Публиката се наслади на изпълненията на странджанските певци Калинка Згурова и Манол Михайлов, на акордеониста Желю Събев, на Мирчо Мирчев, Руска и Георги Драганови, както и на нашите земляци – Вергиния Борисова, Вероника Тодорова и Дамски камерен хор при НЧ „Наука – 1870“, Троян.

Присъстваха много гости, сред които беше и Олга Сагаева – дъщеря на Димитър Сагаев, композиторът, аранжирал първия вариант на песента „Ясен месец“, превърнала се в химн на Странджа (имах честта да взема интервю от г-жа Сагаева).

Събитието беше излъчвано пряко по БНР – Радио „Стара Загора“, което е свързано неизменно с творчеството на Сава Попсавов, и в което за първи път през далечната 1953 г. е направен записът на емблематичната песен. Директно беше също излъчването по бургаския Канал 0.

В центъра на вниманието беше нашата съгражданка, журналистката и фотограф Руслана Попсавова (дъщеря на Сава Попсавов), която този път се озова от другата страна на микрофона и камерата.

Сава Попсавов е роден на 13 ноември 1923 г. в с. Сърмашик, Малкотърновско (днес Бръшлян) и почива на 28.07.2008 г. в Пловдив.

Сава Попсавов завършва Музикалната академия в София, специалност „Класическо пеене“. След дипломирането си работи три години в Музикалния театър „Стефан Македонски“. През 1953 година в БНР – Радио „Стара Загора“ прави първите си записи на песните „Българе глава дигнале“ и „Ясен месец веч изгрява“. Седемдесет години тези и още други негови песни звучат в ефира на Българското национално радио, както и в предавания на Българска национална телевизия и др.

Носител е на ордените „Кирил и Методий“, 1-ва и 2-ра степен, и е автор на множество статии в областта на фолклора.

Негови приятели и консултанти са проф. д-р Божидар Абрашев, ст. н. с. д-р Михаил Букурещлиев, проф. д-р Тодор Ив. Живков.

Откакто се провежда ежегодният събор надпяване в местността Петрова нива, с който отбелязваме и почитаме жертвите на Илинденско-Преображенското въстание, Сава Попсавов е неизменен участник и открива събора с изпълнението на Химна на Странджа. След смъртта му Химнът все така приветства участниците в събора.

В статията са използвани данни със свободен достъп от интернет.

Снимки – личен архив.

Интервю с Олга Сагаева, журналист от Радио „Стара Загора“, можете да прочетете тука.

Васил Марковски

Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски“, Троян

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.