27.04.2024 г.

Интервю с Олга Сагаева, музикален редактор в Радио „Стара Загора“

1 min read
Spread the love

По повод честването на 100-годишнината от рождението на Тракийския славей Сава Попсавов в нашия град, пред микрофоните на изнесеното в Троян студио на БНР – Радио „Стара Загора“ застана Олга Сагаева, музикален редактор, дъщеря на професор Димитър Сагаев, аранжирал първия вариант на емблематичната за Сава Попсавов песен „Ясен месец“. Малко преди началото на събитието, имах възможност да задам няколко въпроса на г-жа Сагаева.

Васил Марковски: Здравейте, бихте ли се представили на читателите на клуб „Медии“ към СУ „Васил Левски “ – Троян ?

Олга Сагаева: Здравейте, с най-голямо удоволствие. Казвам се Олга Сагаева, музикант съм и съм пенсионер от БНР – програма „Хоризонт“.

Васил Марковски: Приятно ми е, госпожо Сагаева. Бихте ли ми разказали вашите лични истории и преживявания с големия певец Сава Попсавов ?

Олга Сагаева: За Сава Попсавов знам много неща, тъй като моят баща – професор Димитър Сагаев, композитор и педагог – беше близък приятел със Сава Попсавов още от гр. София, където Сава Попсавов живя за известен период от време. Запазила съм детските си спомени, свързани със срещите на баща ми и Сава Попсавов в Музикалния театър. След като завърших Музикалната академия и започнах да се занимавам със фолклор, започнах да се срещам доста често със Сава Попсавов в Бургас. Много се възхищавам на неговото творчество, на неговия глас и на неговите песни. Той е един от радетелите на българския фолклор и на българската музика. Мога да кажа, че ни свързват моето детство и професионалната ни работа. С него много сме общували в Бургас, по време на бургаския Международен фолклорен фестивал. Винаги съм му се възхищавала, защото Сава Попсавов по виртуозен начин вкарваше оперния си глас във фолклора и успяваше по неповторим начин да съчетае операта и фолклора, което е много трудно – но не и за професионалист като него.

Васил Марковски: Благодаря за отделеното време.

Повече за събитието можете да прочетете тука.

Васил Марковски,

Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски “ – Троян

 (снимката е от интернет)

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.