27.04.2024 г.

Сериозен разговор за домашното насилие

1 min read
Spread the love

Една от силните и тежки теми, за които всеки човек трябва да говори и мисли, е темата домашно насилие. Именно важността ѝ доведе фондация Център „Отворена врата“ при нас в училище.

На 23.11.2023 година в СТЕМ центъра на СУ „Васил Левски“ Троян се проведе среща на тема „Домашно насилие“ с цел да информира нас, учениците, каква точно е същността на домашното насилие, в какви форми се състои то, кога и как се проявява, какви са последствията и как можем да избегнем подобни ситуации. Лектори на събитието бяха Златка Марчева и Дияна Велкова – психолози.

Още в самото начало на събитието се запознахме с домашното насилие чрез така наречената техника „мозъчна атака“, която представлява нещо от рода на: „За какъв цвят се сещаш, когато чуеш домашно насилие?“, „За какво растение си помисляш, когато чуеш домашно насилие?“, „За какво животно…“ и т. н. Това даде старт на навлизането в темата. Преминахме през конфликтите и кризите, които могат да бъдат причина за домашното насилие; семейните кризи, свързани с жизнения цикъл на семейството, който се състои от 9 стадия. Научихме, че домашното насилие не е просто агресия или семеен конфликт. ТОВА Е СИСТЕМЕН АКТ. Научихме също за фазите на домашното насилие, през какво се минава и кога се стига до вербална, физическа или сексуална агресия.

Към края на представянето застъпихме една много важна част от домашното насилие – рефлектирането върху децата. Децата могат да са един много важен показател за това какво се случва вкъщи, зад тези четири тихи стени. Повечето пъти съответното дете, намиращо се в насилствена среда, се изолира или проявява агресия към останалите деца, самонаранява се, придобива лоши навици или говори чрез рисунки.

Рисуването е една неразделна част от детството на едно дете. Рисуват вкъщи, навън с приятели, в детската градина, у баба и дядо и много често техните рисунки значат много повече от просто някаква драскулка. Психолозите във фондация Център „Отворена врата“ се занимават точно с това при работата си с деца. В много от случаите нещата са повече от ясни и се набиват на очи, но има и случаи, в които нещата са по-задълбочени и трудно се открива проблемът, затова не мълчете, а разговаряйте.

Ако сте жертва на домашно насилие, свържете се със съответната институция и потърсете помощ. Нека се опитаме да спрем тази агресия!

След цялото презентиране и кратката, но изключително полезна лекция за домашното насилие, дойде ред и на кръглата маса, свързана с тазгодишната тема на кампанията – „Инвестирайте, за да предотвратите насилието срещу жени и момичета“.

Съгласно данните на Министерството на вътрешните работи жертвите, получили заповед за защита само до края на месец август тази година са 2828. Общият брой на миналогодишните е 3654. Досъдебните производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие за периода на 2023 година, са с 40% повече. Поради тези тревожни резултати от изключително значение е инвестирането на повече средства за предоставяне на темата, както и за разработване на специални мерки и програми, осигуряващи помощ и подкрепа на изстрадали лица.

Фондация Център „Отворена врата“ е създадена през 2018 година въз основа на решение на Общото събрание на Сдружение Център „Отворена врата“. Тя осигурява помощ на жертвите на насилие – жени и деца.

Пламена Колева

Клуб „Медии“

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.