29.05.2023 г.

44 години от полета на първия български космонавт

1 min read

На днешния ден се навършват 44 години от изстрелването на космическия кораб „Союз 33“ с което за пръв път в космоса лети българин. На това знаменателно събитие е посветен проектът на двама мои ученици – Мирослав Гечев и Преслав Пенков от 9Б клас.

Биография

Георги Иванов Какалов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Иван и Анастасия Какалови. Той е първият български и балкански космонавт. Фамилното му име Какалов впоследствие е променено поради смешното му звучене на руски език.

Служи в Българската национална армия като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила.

Полет в космоса

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време, е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Съюз-33“, което превръща България в шестата държава в света, изпратила човек в Космоса. Командир на полета е Николай Рукавишников, а вторият член на екипа е българинът Георги Иванов.

Полетът продължава 1 денонощие, 23 часа и 1 минута, правейки 31 обиколки около Земята.

Мисия на експедицията

Мисията на полета е била да се скачи космическият кораб със станцията „Салют 6”, да се доставят припаси и да извърши експерименти. Но проблем с двигателя на ракетата прекратява мисията. Това принуждава космонавтите да се върнат на Земята предсрочно, където кацат на 320 км от предвиденото място – град Жезказган в Казахстан.

Въпреки че мисията не е успешна, тя е единствената в цялата история на космическото пътуване, при която космонавтите ръчно са приземили ракетата.

Интересни факти

Георги Иванов държи световен рекорд, който и до днес не е подобрен. Този рекорд е именно, че по времето на цялата мисия той остава спокоен, пулсът му не надвишава нормата – дори когато мисията е прекратена и се налага да кацнат аварийно.

На 10 март 2004 г. Георги Иванов е удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант и е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключителния му принос за развитието на космическите изследвания и по повод 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса.

Мирослав Гечев, Преслав Пенков
Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски“ – Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.