16.04.2024 г.

Любопитни неща в къщата на Вероника Тодорова

1 min read
Spread the love

Едва ли има човек в община Троян, който да не е чувал Вероника Тодорова – една изумителна акордеонистка. И след успехите ѝ в цяла Европа, Вероника се върна в родното Дебнево. Започна да учи на музика децата в скъпото дебневско училище.

Интервю с Вероника взе нейният ученик Севин Михайлов, който в момента е ученик в СУ „Васил Левски“ – Троян, но е и активен участник във фолклорната група „Капките“ в читалището в Дебнево.

Дами и господа!

Вероника Тодорова, акордеонист номер едно в света!

Днес ще ѝ гостувам, за да ѝ задам няколко любопитни и важни въпроси, свързани с нея.

Нека да преминем към въпросите.

1. Кой Ви кара да сте винаги толкова щастлива?

Любовта към семейството ми, към приятелите ми, към качествените хора, с които съм обградена. Обичам родното си място, щастлива съм, че имам голям късмет да съм на мястото, в което съм израснала. Щастлива съм от музиката, от работата с децата. Всички тези неща ме карат да съм щастлива.

2. Къде успявате да репетирате?

Направила съм си в моя дом студио, което беше първото нещо, което направих в родната си къща. Оборудвала съм го с барабани, пиано, много акордеони. Имам и голяма библиотека от ноти, където преподавам уроци и самата аз свиря.

3. Кога намирате време да репетирате?

За съжаление, все по-рядко, но много осъзнато и интензивно. Репетирам, когато имам определени проекти или когато съм вдъхновена. Преди време го намирах като тежест да свиря по два часа на ден, а сега мога и повече с удоволствие.

4. Какво ви успокоява да правите, когато не сте в настроение?

Да дишам чист въздух от Балкана, да гледам небето и да съм повече време с детето си.

5. Как успявате да правите толкова много концерти за една година?

С много любов и с много желание, трябва да го обича един човек, да го прави, да се радва на всеки един момент, който идва. Не ми пречи цял ден да пътувам,  вечерта късно да се прибера и на сутринта ще стана с усмивка, защото с голямо желание го правя това нещо.

6. Кога ще е четвъртото издание на Jam on the river?

Четвъртото издание на Jam on the river тази година ще е на 12 и 13 август – петък и събота, съобразно с тенденцията, която виждаме, че идват много гости от големи градове като София, Пловдив и Варна. Всички тези хора искат да пътуват неделя вечер, в неделя да се приберат, затова го правим петък и събота. Отново ще е двудневен.

7. Какво ще ни очаква на сцената?

Ще ни очакват група „Спетрум“, която е много добра музикална група, като това ми е много голяма мечта – да имаме концерт с такава акапелна група. Да прозвучат само гласове в Балкана, като те ще открият фестивала на 12 (петък). Очаква ни „No mad spirits“, „Жарава“, Ренцо Роджери ще свири с Минко Ламбов, Станислав Георгиев, Каменен оркестър „Дианополис “, „All start jam band“.

8. Кога ви е най-скорошното участие?

Следващото участие е на рождения ми ден. На 19 май в Плевен е премиерата на нашето съвместно турне с Веско Ешкенази и плевенска филхармония „В света на музиката“.

9. Какво мислите за танцовите изкуства?

Танцът и музиката винаги са вървели ръка за ръка, както са казвали древните гърци. Тези две изкуства са много пряко свързани, ценя танцовите изкуства и аз самата много обичам да танцувам.

10. Ще имали на фестивала танцови състави?

Със сигурност нашите „Капки“ ще присъстват при всички случаи, а за други ще видим.

11. Как намирате време за домакинската работа?

10 минути преди да започне следващия ми урок, мога да свърша нещо в къщи, изобщо не си отделям време за домакинската работа, случва се, когато трябва да се случи и когато имам възможност.

12. Какво ни очаква в Троян на 23 май?

Троянската публика ще чуе проекта „В света на музиката“, който е един много разнообразен и интересен репертоар от класика през танго, джаз, дори една моя композиция с аранжименти, специално написани за този проект и специално за нас – мен и Веско Ешкенази с плевенска филхармония – от един изключително талантлив диригент, аранжор, композитор – Георги Милтиадов.

13. Какво значи за вас приятелството?

Жизнено важно нещо за живота на човека и, бих казала,  за мен е едно от най-важните неща в живота. Приятелството го поставям до връзката между дъщеря ми с членове от семейство ми. Приятелството е на първо място в живота ми.

14. Имате ли друго хоби освен музиката?

В различни моменти от живота си съм се занимавала с други неща, спомням си в един период от живота си пишех много стихотворения и, смея да кажа,  някои от тях бяха доста добре са написани. А пък сега ми е много приятно да се занимавам със градината ми.

15. Смятате ли, че хората трябва да казват истината?

Да, защото мисля, че това е едно от най-важните неща в живота и трябва винаги да сме в истината и да живеем в истината.

Дами и господа за вас отговаряше Вероника Тодорова – най-добрата акордеонистка в света, добра майка на Мила Лаковски и представител на музиката на село Дебнево!

Севин Михайлов, клуб „Медии“
СУ „Васил Левски“ – Троян

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.