19.04.2024 г.

По стъпките на римските богове

1 min read
Spread the love

Митологията и религиозните представи на древните римляни били много опростени.

В процеса на сливане с гръцкия свят, римските богове се отъждествявали с гръцките.

Юпитер

Главен римски бог е Юпитер. Той е син на Сатурн и на Рея, съпруг на Юнона.

Юпитер е бог на небето, дневната светлина и бурите, пръв сред боговете и властелин на света. Той покровителства земеделието, пазител е на границите, защитник на свободата, гарант на клетвите, бог на победоносната война.

При създаването на Римската империя, Юпитер става покровител на императорите. Атрибутите му са жезъл, мълния и брада.

Най-големият храм в Древен Рим е на Юпитер и се намира на хълма Капитолий.

Като бог на светлината на него са посветени дните на пълнолуние, а като бог на небето е почитан и по планинските върхове. Той е и пазител на войската.

Аполон

Аполон е бил почитан както от гърците, така и от римляните.

Смята се за бог на музиката, танците, поезията, медицината, пророчествата. Той е предводител на музите. Представян е като красив млад мъж, често с лира в ръка.

Аполон бил окичен с лаврови клонки, също както и победителите в олимпийските игри. В лаврово дърво се превърнала и прекрасната нимфа – Дафне любимата на Аполон.

Децата на Аполон също били много прочути и уважавани: Асклепий – богът лечител, и Орфей – прочутият певец.

Много съзидателни постъпки са дело на Аполон. Той спира чумата по време на Пелопонеските войни. Пастир и пазител е на стадата, основател и строител на градове, както и родоначалник на племена.

Той е и музикант. Покровител е на певците и музикантите и жестоко е наказвал всеки, който дръзне да се състезава с тях.

Веста

Богиня Веста

Веста е дъщеря на Сатурн и богинята Опс. Тя е богиня на домашното огнище и чистотата на семейният живот. В нейния храм горял свещен огън, който бил символ на благополучието на римската държава.

Веста се отъждествява с огъня и със земното кълбо. Богиня е и на разсъдливостта, смиреността, дисциплината и благосклонността.

Празникът на богинята се честваба на девети юни и се празнувала от пекарите и мелничарите. От името на богинята произлиза думата вестибюл, тъй като входът на дома бил посветен на нея.

Над огъня, който горял в нейният храм, денонощно бдяли жрици – весталки. Угасването му се считало за лошо предзнаменование. От този огън пренасяли в новите селища и колонии. В първия ден на новата година огънят се гасял и се палил наново чрез триене на дърво в дърво.

Името на Веста се използва в произведения в литературата, в киното и телевизията.

Весталки се наричали жриците на богинята Веста. Те заемали почитно положение в обществото. Известни весталки са Акулия Севера, Рея Силвия, Тарпея и други.

Мирослав Гечев, 8Б клас

About Author

You may have missed