23.04.2024 г.

Списък със задължителна литература за осмокласниците

1 min read
Spread the love

Приложено ви представям задължителните книги 8. клас.

Моля, нека се прочетат от всички!

Задължителна литература – какво трябва да прочете бъдещият осмокласник

Тези книги не са просто задължителна литература за VIII клас. Това е част от световното културно наследство, всеки що-годе цивилизован човек трябва да ги е прочел. Затова сега е моментът да го направите. Ако пропуснете възможността да ги прочетете сега – възможно е да минат покрай вас, а това ще е важно.

Важно! Отразявайте прочетените книги в читателски дневник. Водете си бележки, за да не забравите най-важните моменти, най-важните герои, смешните и интересните лафове.

Мога да ви посъветвам да си купите всички тези книги, най-добре втора употреба. Съветвам ви да използвате платформата за употребявани книги – „Книжен пазар“. Ползвам я от години. За минимална сума ще можете да си набавите повечето или всички книги – просто поровете в сайта и окомплектовайте.

„Дон Кихот“ – от Мигел де Сервантес

Най-добре да започнете с тази книга, защото е най-дебелата. Това са цели два тома. Необходимо е да се съсредоточите върху текста, да четете внимателно. Ако сте добронамерени и без предубеждения – книгата ще ви хареса. За моя изненада един току-що завършил осмокласник ми сподели, че не просто е прочел дебелан­ката, ами направо я е погълнал и я смята за една от най-смешните книги, които е чел през живота си.

Тук имаме и вариант Б – за щастие точно тази дебела книга има ученическо съкратено издание. Прочетете поне това съкратено издание.

„Декамерон“ – от Джовани Бокачо

Нямате никакъв проблем да погълнете тази книга. Тя е много смешна, забавна и… ами мъничко неприлична. Прочетете я, наистина ще ви хареса.

Старогръцки легенди и митове

Вие вече сте добре сте се запознали с гръцките митове – в V клас. Добре е както да си припомните четеното, така и да прочетете нещо ново.

Най-доброто издание е това на Николай Кун, но също така добро е например на Едуард Петишка.

Ако имате възможност, купете си я и от време на време си почетвайте… Не може да се прочете наведнъж. Прочетете обаче митовете за:

  • Агамемнон / Клитемнестра
  • Ахил
  • Едип / Сфинксът / Седемте срещу Тива /Антигона
  • Касандра
  • Менелай
  • Одисей
  • Хубавата Елена / Троянската война

„Илиада“ – Омир

Моля, прочетете ПЪЛНОТО ИЗДАНИЕ на поемата.

Това е много, много, много важно!

„Одисея“ – Омир

Моля, прочетете ПЪЛНОТО ИЗДАНИЕ на поемата.

„Библейски сказания“ от Зенон Косидовски

В 8 клас изучаването на Библията заема голяма част от учебните часове. За да можем да разберем обаче тази книга, оказала огромно влияние върху световната история, трябва да видим как се създавала в продължение на векове. Това не е роман, не е художествена литература, а е онова, което ничаме научно-популярна книга. Това ще рече, че излага научни данни в лек и достъпен вид. Много ще се радвам да я прочетете задълбочено. Водете си бележки за най-важните неща.

Антична поезия

Тук намерете подходящо издание – няма значение дали е старо или ново. Стихотворенията няма да са много. Не бързайте, насладете се на поезията.

„Пространно житие на Кирил“ от Климент Охридски

И това е книга, която всеки трябва да прочете. Житието е част от различни сборници. Кратичко е, така че няма да ви затрудни.

Списъка можете да изтеглите оттук!

About Author

You may have missed