26.01.2022

Блог на Ангелина Иванова

СУ "Васил Левски", Троян

Списък със задължителна литература за осмокласниците

10 min read

Приложено ви представям задължителните книги 8. клас.

Моля, нека се прочетат от всички!

Задължителна литература – какво трябва да прочете бъдещият осмокласник

Тези книги не са просто задължителна литература за VIII клас. Това е част от световното културно наследство, всеки що-годе цивилизован човек трябва да ги е прочел. Затова сега е моментът да го направите. Ако пропуснете възможността да ги прочетете сега – възможно е да минат покрай вас, а това ще е важно.

Важно! Отразявайте прочетените книги в читателски дневник. Водете си бележки, за да не забравите най-важните моменти, най-важните герои, смешните и интересните лафове.

Мога да ви посъветвам да си купите всички тези книги, най-добре втора употреба. Съветвам ви да използвате платформата за употребявани книги – „Книжен пазар“. Ползвам я от години. За минимална сума ще можете да си набавите повечето или всички книги – просто поровете в сайта и окомплектовайте.

„Дон Кихот“ – от Мигел де Сервантес

Най-добре да започнете с тази книга, защото е най-дебелата. Това са цели два тома. Необходимо е да се съсредоточите върху текста, да четете внимателно. Ако сте добронамерени и без предубеждения – книгата ще ви хареса. За моя изненада един току-що завършил осмокласник ми сподели, че не просто е прочел дебелан­ката, ами направо я е погълнал и я смята за една от най-смешните книги, които е чел през живота си.

Тук имаме и вариант Б – за щастие точно тази дебела книга има ученическо съкратено издание. Прочетете поне това съкратено издание.

„Декамерон“ – от Джовани Бокачо

Нямате никакъв проблем да погълнете тази книга. Тя е много смешна, забавна и… ами мъничко неприлична. Прочетете я, наистина ще ви хареса.

Старогръцки легенди и митове

Вие вече сте добре сте се запознали с гръцките митове – в V клас. Добре е както да си припомните четеното, така и да прочетете нещо ново.

Най-доброто издание е това на Николай Кун, но също така добро е например на Едуард Петишка.

Ако имате възможност, купете си я и от време на време си почетвайте… Не може да се прочете наведнъж. Прочетете обаче митовете за:

  • Агамемнон / Клитемнестра
  • Ахил
  • Едип / Сфинксът / Седемте срещу Тива /Антигона
  • Касандра
  • Менелай
  • Одисей
  • Хубавата Елена / Троянската война

„Илиада“ – Омир

Моля, прочетете ПЪЛНОТО ИЗДАНИЕ на поемата.

Това е много, много, много важно!

„Одисея“ – Омир

Моля, прочетете ПЪЛНОТО ИЗДАНИЕ на поемата.

„Библейски сказания“ от Зенон Косидовски

В 8 клас изучаването на Библията заема голяма част от учебните часове. За да можем да разберем обаче тази книга, оказала огромно влияние върху световната история, трябва да видим как се създавала в продължение на векове. Това не е роман, не е художествена литература, а е онова, което ничаме научно-популярна книга. Това ще рече, че излага научни данни в лек и достъпен вид. Много ще се радвам да я прочетете задълбочено. Водете си бележки за най-важните неща.

Антична поезия

Тук намерете подходящо издание – няма значение дали е старо или ново. Стихотворенията няма да са много. Не бързайте, насладете се на поезията.

„Пространно житие на Кирил“ от Климент Охридски

И това е книга, която всеки трябва да прочете. Житието е част от различни сборници. Кратичко е, така че няма да ви затрудни.

Списъка можете да изтеглите оттук!

Spread the love

Вашият коментар

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.