27.04.2024 г.
Spread the love

Въпреки че Андрей, един от младите и много успешни троянски биатлонисти, е на спортен лагер в Словения, изпълнява в срок всяко свое домашно. Това е неговият текст, подготвен по темата „Безопасност в интернет“.

Интернет е мрежа от свързани помежду си компютърни мрежи, които позволяват пренасянето на голямо разнообразие от информационни ресурси и услуги. В днешно време милиарди хора го използват всеки ден. Интернет се е превърнал в голяма част от живота ни и на всеки човек му е почти невъзможно да си представи какво щеше да е без него. Но използването му както носи много позитиви, така и за жалост има и много негативи. Много малко от населението, което използва интернет, знае как правилно да подсигури безопасността си.

Има стотици възможни заплахи, които могат да навредят на потребителите в интернет. За съжаление, масовото население изобщо не се интересува от тях и ги пренебрегва. По-долу ще засегна няколко опасности и как да се предпазим възможно най-добре от тях.

Една от най-често срещаните заплахи в интернет е свързана с онлайн тормоз. Той може да е под много форми, като например преки или косвени нападки, постоянен спам на жертвата или дори публично излагане. Често нападателите са тийнейджъри, а жертвите – техни приятели. В много от случаите всичко започва на шега, но после прераства в сериозен проблем. Основната цел е да се нанесе емоционална вреда на жертвата. Ако попаднем в такава ситуация, най-важното нещо е да не премълчаваме и да потърсим помощ. В началото е хубаво да се обърнем към член на семейството ни, но ако не даде резултат задължително трябва да се обърнем към професионалист.

Друга основна заплаха, на която можем да станем жертва, е кражбата на лични данни. Измамниците могат да се възползват от нашата лична информация по много начини. Целта на кражбата най-често може да бъде за откриване на банковата ни сметка и евентуално теглене на кредити от наше име. Основните начини, по които хакерите могат да достигнат до личните ни данни, са с използването на фалшиви имейли (или така наречения фишинг), СМС измами, телефонни обаждания, съмнителни сайтове и линкове. Трябва да се стремим възможно най-много да си предпазваме личните данни, когато сърфираме в интернет. Някои от мерките, които можем да предприемем, е да не отваряме съмнителни имейли и да споделяме възможно най-малко лична информацията. В случай че станем жертви на подобно престъпление, веднага трябва да се обърнем към властите, за да може възможно най-бързо да се предприеме нещо.

Вирусите също са доста често срещани в интернет. Те представляват програми, които невидимо за нас са в компютрите ни и често имат зловредни цели. Може безцелно да трият информацията ни или да търсят точно определена такава, с цел да я използват без наше знание. Затова е препоръчително да си инсталираме така наречените антивирусни програми, които да ни предпазват. Има няколко безплатни апликации, но за наша сигурност е по-добре да заплатим малка сума пари и в замяна да получим много по-сигурна и добра защита.

Съществуват и така наречените малуери, които са криптиращи програми, с които хакерите заключват информацията ни и изискват откуп за нея. Ако попаднем в такава ситуация, най-важното е да запазим спокойствие и веднага да се обърнем към професионалист, който може да ни помогне да си върнем информацията обратно. След това задължително трябва да съобщим на полицията, за да могат да започнат разследване по случая и евентуално да намерят и накажат хакера.

Въпреки многото рискове, които интернет крие, хората няма да спрат да го използват. Затова е много важно да се предпазваме възможно най-добре, когато сърфираме в него. В интернет има безкрайно много безплатни курсове, които ни учат как да го правим правилно. Всеки човек сам преценява за себе си, но със сигурност си заслужава да отделим малко от нашето време и да се запознаем по темата. Защото рано или късно всеки човек ще се изправи пред някоя от гореописаните опасности и трябва да знае как да отреагира.

Андрей Ночев

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.