25.04.2024 г.

Дървопреработващият бранш

1 min read
Spread the love

Дървопреработващият бранш е един от най-широко разпространените бизнеси в света. Това е дейност, свързана с производството на фасонирани дървени материали като: шперплат, фурнир, мебели, строителни материали и други. Под дървообработка се разбира производството и преработката на детайли от дърво с използването на различни инструменти и машини. В България например повечето дървопреработващи предприятия се развиват успешно – поради наличието на голямо количество дървен материал.

Ние решихме да посетим една малка кооперация, намираща се в село Черни Осъм – кооперация „Обнова“. Предприятието е създадено през далечната 1922 година от Кирил Кипров. Основно кооперацията се занимава с преработка на дървесина, производство на столове и части за столове, като в нея работят около 140 души. Направихме среща с председателя – Владислав Кардашимов, и му зададохме въпроси, свързани с дървообработващия бранш:

Какво място на територията на община Троян заема дървопреработвателният бранш?

Дървопреработващият и мебелен бранш заема едно от челните места в региона, който отдавна е утвърдил традициите именно в тази посока. На територията на общината съществуват десетки малки, средни и няколко големи предприятия.

Кои са пазарните сегменти които обслужва дървопреработващата промишленост?

Продукцията, която произвеждат предприятията, е предназначена основно за офиси, заведения, учебни помещения и зали. Предлага и полуготови изделия и изделия, използвани в строителството, както и много други.

За кои пазари работи местната дървопреработваща промишленост?

Една малка част от произведената продукция се реализира на вътрешния пазар, но голямата част от предприятията са експортно ориентирани и реализират своята продукция на външни пазари.

Как оказва влияние върху вашия бизнес растящата инфлация?

Вихрещата се инфлация не подминава и дървопреработващият и мебелен бранш. Скокът в цените на основните суровини и материали рефлектира и върху крайните цени на изделията, произвеждани от бранша, както и води до свиване на пазарите.

Проблеми и възможности пред бранша за развитието в бъдеще?

Проблемите, които съществуват пред бранша, са недостигът на суровина, липсата на работна ръка и високите цени на входа на производството. Възможностите за развитие са свързани с технологична модернизация с цел повишаване качеството на продукция и нейната реализация на по-атрактивни пазари.

Като заключение можем да кажем, че този бранш може да бъде много успешен. Ако някой реши да се занимава с такова нещо, трябва да помисли къде ще положи основите на предприятието си, защото това е най-важният фактор за успеха му.

И няколко снимки от нашия личен архив:

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.