18.04.2024 г.
Spread the love

За поредна година, с много радост, усмивки и закачки, отправени към смелчаците (борци за кръста), троянци отпразнувахме Йордановден и доказахме, че сме истински пазители на традицията

Тази година нашето училище СУ „Васил Левски“ – Троян се представи достойно с трима участници, единият от които е моят съученик и приятел от 9в клас Кристиян.

Както си му е редно, празника отбелязахме на 6-ти януари. Освен многото именици на този ден, има и много традиции, които са преминали през вековете и са достигнали до наши дни. В християнската религия Богоявление (Йордановден) е свързван с водата и различите обреди, които се извършват с нея. Неслучайно другото име на празника е Водици или още Водокръщи. Едно от най-традиционните вярвания за празника е свързано с хвърления във водата кръст. Тъй като празникът се пада в средата на зимата, се гадае какво ще е времето. Ако кръстът замръзне във водата, се очаква годината да е богата и плодородна. С оглед слънчевия ден, на който се насладихме, и положителните температури – само можем да се надяваме това поверие да не се сбъдне.

Хвърлянето на кръста във водата и изваждането му винаги е съпътствано с много усмивки и веселби – така беше и днес в Троян. Ритуалът достави огромно удоволствие на насъбралото се множество от хора, които заедно с първенците на града ни се насладиха на тържеството и искрено се вълнуваха със смелчаците, които тази година бяха рекорден брой – двадесет и трима!

Кулминацията на тържеството, разбира се, беше „спасяването на кръста“. А късметът беше на страната на нашия съгражданин – двадесетгодишния Христо Петков, който беше „най-бърз сред бързите и най-смел сред смелите“. След като излезе от водите на р. Осъм, той сподели, че и миналата година се е „пробвал“, но сполуката е дошла тази година.

След като кръстът беше „спасен“ и предаден на свещеника, той извърши ритуал за здравето на всички.

текст и снимки: Васил Марковски, 9в клас
Клуб „Медии“ – СУ „Васил Левски“, Троян

About Author

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.