27.04.2024 г.

Из историята на линията Троян–Ловеч–Левски

1 min read
Spread the love

За всеки троянец линията Троян – Ловеч – Левски е част от историята, от миналото и бъдещето на нашия край. Гарите покрай линията разказват тази история, карат ни да се замислим, да помечтаем. За тях, за тези гари, е разказът на Вероника Стайковска.

Строежът

Строежът на линията е правен поетапно.

Първо е направен участъкът Левски – Ловеч. Строежът му започва през 1921 г. и завършва през 1927 г. Средствата идват от местното население, а самия строеж е осъществен с помощта на само един ръководител-техник.

Макар и участъкът Ловеч – Троян да е по-малък като дължина, неговата направа е била по-продължителна. Тя започва през 1929 г., но спира през 1934 г. Десет години по-късно, през 1944 г., населението на Троян иска линията да бъде завършена. След това, през 1947 г., строежът е възобновен и са направени 4 тунела с обща дължина 1 километър поради скалистия терен, през който минава самата линия. В довършването на линията се включват 12 000 младежи-бригадири от цялата страна и около 30 000 мъже и жени от община Ловеч и община Троян. Официално е открит на 10 октомври 1948 г.

Важни дати за линията Левски – Ловеч – Троян

  • 1929 г. – Тържествено откриване на участъка Левски – Ловеч лично от цар Борис III, под многозначителния надпис „Дунава – Балкана – Бяло море“.
    • 1947–1948 г. Учредяване на национална младежка бригада с международно участие за строителство на обекта от национално значение „Жп участък Ловеч – Троян“, като част от Първия двегодишен народостопански план на младата народна република. Доизграждане на недовършеното жп трасе до Троян.
    • 1948 г. – Първия работен влак достига до Троян и локомотивната свирка оглася Балкана.
    • 1948 г. – Официално тържествено откриване на жп участъка Ловеч – Троян лично от подпредседателя на Министерския съвет на НР България Васил Коларов и Трайчо Костов. Декларирано е, че това е „само един пункт от международната магистрала”. Официалният влак се вози от първия изцяло произведен в България локомотив – лок. № 48.04.
    • 2004 г. – Първо атракционно-туристическо пътуване с възстановен действащ музеен парен локомотив № 15.215 по жп линията до Троян и поставяне началото на тази вече традиционна дейност
    • 2008 г. Основен ремонт на приемното здание на жп гара Троян и капитален ремонт на отделни участъци от жп трасето.

Гарите…

Когато се качите на влака за Ловеч, седнете до прозореца и погледнете – освен красивия пейзаж, погледнете и гарите, които десетилетия са били прозорецът на селцата към света.

Вероника Стайковска
клуб „Медии“

About Author

You may have missed