20.04.2024 г.

„Наркотиците – илюзии, страдание и престъпност“. Есе – 1

1 min read
Spread the love

Преслав Кардашимов

В Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици  (26.06.2020 г.) бяха наградени победителите в общинския конкурс „Наркотиците – илюзии, страдание и престъпност“. Мероприятието се проведе в салона на Община Троян, а наградите връчи лично заместник-кметът – г-жа Розалина Русенова.

Есето на Преслав Кардашимов направи страхотно впечатление и той беше абсолютен и безапелационен победител в категория 6-8 клас.

Мисля, че на всички ще направи впечатление задълбочения и вълнуващ текст на Преслав.

Можете да го прочетете сами:

Наркотиците – илюзии, страдание, престъпност

Дрогата не е решение, а личен договор със смъртта!

Договор, при който доброволно се отказваш от свободата на разума си още когато го подпишеш. Стигнал на ръба, стоиш сам, загубил всичко и всички, дори и себе си. Това е живот без смисъл, път, по който те води дрогата – път за никъде. Хората прибягват до дрогата от любопитство, скука, мъка или просто слободия. Смятат, че никой не ги разбира, че така избягват проблемите, а в съ­щото време дрогата ги тласка към смъртта. Те са толкова заблудени от въздейст­вието на дрогата, че не осъзнават, че смъртта не е избавление, а наказание.

Всеки мисли, че дрогата доставя удоволствие, всеки си казва – ще опитам само веднъж, мога да се откажа, но по-късно разбираш, че вече си станал зави­сим и то може би за цял живот. Качеството на масово употребяваните наркотици в България е много ниско. Цената на дрогата е достъпна, но цената, която пла­щаме, е много висока – нашето здраве и живот. Наркотиците убиват не само те­лата, а и душата и съзнанието на хората. Смъртността на зависимите за съжале­ние се увеличава.

 Животът на всеки човек е един и нека не допускаме да го провалим по този начин. Всички трудности се преодоляват и забравят. Не трябва да посягаме към наркотик като средство за решение на проблемите.

Нека покажем на света, че можем да живеем правилно, без нар­котици. Да вървим не по пътя заникъде, а по пътя за някъде!

Изготвил: Преслав Кардашимов
СУ „Васил Левски“, 6В клас

About Author

You may have missed