23.04.2024 г.

Принцът и просякът

1 min read
Spread the love

Една от най-хубавите книги в световната литература е „Принцът и просякът“. Авторът, разбира се, е американският писател Марк Твен!

Авторът е написал книгата през 1881 г. Но романът е исторически – значи описва събития от историята: събития, които са се случили много преди епохата, в която живее. И въпреки че писателят е американец, „Принцът и просякът“ описва историята на Англия (което е нормално, защото по това време Съединени щати изобщо не е имало и никой не е подозирал, че ще се появят!).

А това е първото издание на „Принцът и просякът“ от 1881 година!

Прекрасна книга!

Сюжет

Действието на книгата се развива през 1547 година в Англия.

Сюжетът на книгата ви е добре познат. Две момчета, които много си приличат – Едуард (принцът) и Том Канти (просякът) – почти случайно разменят местата си.

Принцът попада в дивия свят на най-бедняшката Англия. Прочетете внимателно тези части. Ще се ужасите от мизерията, свирепите нрави, несправедливостта и смазващата нищета на сиромашка Англия.

Принцът за пръв път вижда, че в неговата родина има още един, страшен свят. Запознава се с ужасната съдебна система, която позволява човек да бъде умъртвен по ужасен начин дори за незначителни, понякога дори и неизвършени престъпления. Тогава той решава, когато заеме мястото на баща си, да бъде добър, милосърден и честен владетел.

Но късметът, като в приказка, му подарява помощник – макар и не вълшебен. Това е бедният благородник Майлс Хендън. Благодарение на Майлс Едуард успява да оцелее, а след това…

А как се е чувствал бедният Том, на когото се е сбъднала най-невероятната мечта – да бъде принц? Дали е заживял щастливо и безгрижно?

Прекрасно е, че книгата е включена в учебния материал за VI клас! Това точно е моментът да прочетете книгата и, нещо повече – да станете нейни луди фенове.

Екранизация

Разбира се, че подобен страхотен роман просто плаче да бъде екранизиран – тоест филмиран. Книгата има много екранизации, първата от които, преди почти 100 години, е от 1920 година!

Накрая – ако наистина не искате да четете от книжка

Оттук можете да четете книгата онлайн. Няма нищо страшно в това, но все пак ви съветвам да си намерите една хубава хартиена книжка.

https://chitanka.info/text/25001/2

Илюстрации

Любимата ми част на книгите са картинките. Никой на света не знае колко са илюстрациите на „Принцът и просякът“. Стотици хиляди, вероятно.

Това е една от най-новите – нарисувана е през 2016 година от един много симпатичен млад италиански художник – Валерио Видали.

Илюстрация към книгата „Принцът и просякът“. Автор Валерио Видали

About Author

You may have missed